Jan Hammarlund & Anders Paulsson tolkar Mikael Wiehes Fågel Fenix på franska.

Comedia • Singel • 2021


– När jag hörde om Mikael Wiehes stundande avskedsturné kom jag att tänka på en sång av honom som jag sjöng in på franska 1987, berättar Jan Hammarlund.

– Vi skulle ge ut Jag vill leva i Europa på franska - Je veux vivre en Europe - och som B-sida översatte jag Mikael Wiehes Fågel Fenix till L’oiseau Phénix, sagan om fågeln som återuppstår ur sin egen aska.

– Det här var på den tiden när alla arrangemang skulle göras med syntar och jag lyssnade till resultatet med halvhjärtad entusiasm – syntarna övertygade mig inte. Vi gjorde inga stora ansträngningar med att lansera någon av de båda sångerna, vi hade så många andra projekt just då – men efter ett år eller två började jag få förtjusta brev från en palestinsk radiostation i Paris. De skrev att de älskade L’oiseau Phénix, att de spelade den hela tiden och grät när de hörde den.

– Nu i höst bestämde jag mig för att låten förtjänade en ny chans. Jag gjorde ett mycket enkelt arrangemang för gitarr, kontrabas och - framför allt - med stjärnsaxofonisten Anders Paulsson på sin sopransax. Det hela utvecklade sig till en duett mellan honom och mig. Jag tror att mycket oväntat kan hända med den här fågeln, förr eller senare...

Den svenska sopransaxofonisten Anders Paulsson har för sin breda musikalitet hyllats med orden”classic beauty of tone combined with a rich jazz personality”. Han debuterade på Carnegie Hall 1992 och sedan dess har hans banbrytande spelande och musikalitet inspirerat ett femtiotal internationella tonsättare att komponera solokonserter och kammarmusik för honom. Genom åren har han medverkat på inte mindre än 27 skivinspelningar och framträtt på bland annat Berlin Philharmonie, Alice Tully Hall i New York, Wigmore Hall i London, Concertgebouw Amsterdam, Palau de la Musica i Valencia, Moscow International Performing Arts Centre och Kitakyushu Performing Arts Centre i Japan. Han har framträtt som solist med Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm, Sveriges Radios Symfoniorkester, Göteborgs Symfoniker och Sankt Petersburg Philharmonic och även samarbetat med såväl Anne Sofie von Otter som Alice Babs. 2012 tilldelades Anders Paulsson den kungliga guldmedaljen Litteris et Artibus för sina framstående konstnärliga insatser som sopransaxofonist.

Mikael Wiehe gav ut sin första inspelning av Fågel Fenix på albumet Lindansaren 1983. Tio år senare spelade han tillsammans med Björn Afzelius in sången på nytt till deras album Björn Afzelius & Mikael Wiehe 1993.