Jag föddes 1951 på vischan – i Täby – och sjöng jämt. Lärde mig gitarr vid 15 års ålder, levde hippieliv några år efter att ha hoppat av från gymnasiet. Sjöng på första Gärdet-festen, vilket så småningom ledde till att Silence erbjöd mig att göra en skiva – ”Befriade från skolan”, ett naivistiskt album som kom ut 1972 och följdes av ”När bandet slutar spela” 1973.

1974 upptäckte jag Violeta Parra och introducerade henne i Sverige med lp:n ”Tusentals stjärnor över Chile”, som gavs ut av Chile-kommittén och lyckades samla in åtskilligt med pengar för solidaritetsarbetet. De följande åren samarbetade jag mycket med latinamerikanska artister som Daniel Viglietti, Isabel och Angel Parra och många andra.

1975 grundade jag dessutom tillsammans med Anna och Carlo Barsotti Bella Ciao-gruppen, där vi översatte och sjöng italienska sånger.

Under slutet av 70-talet turnerade jag i England och USA (bland annat tillsammans med Frankie Armstrong), och ofta i Danmark, allt från Christiania till Roskilde. Jag engagerade mig mycket i gay-rörelsen och blev med sånger som ”Sexualpolitiskt snack” och ”Ville” under en rad år den enda kända homoartisten i Sverige.

Jag återvände tidvis till teatern (där jag ju 1967 börjat, bland annat med mim) i Tremblays ”De gamla dofterna” på Södra Teatern 1983 och ”Bårlärkan” med Musikteatergruppen Oktober 1984.

Jag producerade tre egna kabaréer, ”Tvärs över går’n” 1985, ”Mjuka tassar” 1986 och ”Leva i Europa” tillsammans med Britt Ling 1987. De mest kända sångerna från mina skivor är ”Jag vill leva i Europa”, ”Dans på våra gator” och ”Ville”.

1988 medverkade jag på en festival i Chile under ganska dramatiska former några månader före folkomröstningen som gjorde slut på militärdiktaturen i Chile, och jag återvände dit (och till Paraguay) på turné 1991 för att sjunga mina egna sånger översatta till spanska av Hernán Azócar.

”Min musik” med nya, egna sånger kom 1990 och samlings-CDn ”Jan Hammarlund 1972-92” kom två år senare.

1993 medverkade jag som skådespelare på Stockholms monologfestival och fick sedan spela Wangs roll i Brechts ”Den goda människan i Sezuan” på Spegelteatern.

1994 startade jag eget bolag med CDn ”Syd”, i augusti 1995 kom ”Tvärs över går’n”, och 1996 min första skiva med Brechtsånger. Jag sjöng mycket Brecht under 1997 och ännu mer under 1998, som markerade 100-årsminnet av Bertolt Brechts födelse.

Under tio år hade jag tills nyligen bara skrivit en enda sång och trodde att jag slutat skriva låtar – men mätt (tillfälligt) på Brecht och tolvtonsmusik, fick jag sommaren 1999 för mig att det kanske vore enklare att skriva sånger än att hela tiden försöka förklara för folk varför jag inte gör det längre. I januari 2000 kom dessa och en del andra sånger på CDn ”Alby-Bilbao”, som blev uppmärksammad i pressen, främst för sången ”Min stad” och ”Catullus och jag” – och för mina tonsättningar av Karin Boye.

Från våren 2001 till våren 2005 var jag intensivt sysselsatt med ”Laboratorium för politiska visor”, på Stallet i Stockholm, med ABF-Stockholm och Riksföreningen för folkmusik och dans (RFoD) som arrangörer.

Jag var i januari 2002 i Uruguay och sjöng – gav två utsålda konserter tillsammans med Daniel Viglietti och framträdde i radio och TV – repertoaren bestod till stor del av samma sånger som jag sjöng i Chile och Paraguay 1991, översatta till spanska av Hernán Azócar, bland annat mina egna texter och texter av Karin Boye och Mikael Wiehe.

Hösten 2002 gav jag ut CDn ”Grässtrån och gatsten”, den mest samtidspolitiska jag nånsin gjort, innehållande bland andra tre sånger om EU-toppmötet i Göteborg juni 2001 och rättsrötan efteråt, om 11 september och en uppskattad sång som heter ”Dem som vi behöver”.

Jag blev 2004 invald i Svenska Visakademin.

I februari 2005 kom min sångbok ”Alla mina sånger”.

Vid samma tid kom jag igång rätt bra med att skriva sånger – äntligen! – och i januari 2007 kom ”Röda linjen” med enbart nya låtar.

För många år sedan började jag skriva sånger – på engelska. Det var rena papegojhärmningen, mina idoler sjöng ju på engelska. Snart gick jag över till att skriva på det språk som jag talar dagligen, svenska, men på sista tiden har jag börjat översätta några av mina sånger till engelska.

Jag hittade förresten några av mina låtar översatta till italienska – inte sångbart tyvärr men kul att de uppmärksammades av Riccardo Venturi och de andra som sköter om sajten "Canzoni Contra la Guerra", se  http://www.antiwarsongs.org/

Jag har fått samarbeta med fantastiska musiker de senaste åren. Anne Feeney är en av dem. Gruppen The Spinning Jennies lärde jag känna 2008. De stod och sjöng och spelade vid Bofills Båge i Stockholm och jag blev fascinerad av blandningen av italienska partisansånger och bluegrass på svenska. David Ritschard, sångaren, ropade: ”Är det inte du som är Jan Hammarlund?” Det blev början på ett härligt samarbete, framför allt duettsång med David. Gruppens första egna CD är på gång för hösten 2011.

Om somrarna i Vadstena har jag sjungit Schubert, Schumann och Mendelssohn tillsammans med Anna Maria Söderström och Marianne Myrsten och med Anders Wadenberg vid pianot.

Sveriges Radio p2 låter mig då och då göra radioprogram om olika ämnen som jag själv föreslagit och det är en skön komplettering till verksamheten på scenen.

Arbetet med SNAIV (Stoppa nazismen aktivt ickevåld) fortsätter jag tillsammans med den fantastiska Pia Ortiz-Venegas och andra modiga outtröttliga kamrater.

Sedan ”Röda linjen” kom ut 2007 har jag bara skrivit en ny sång, men en desto viktigare i motståndsarbetet mot kriget – den heter ”Hem från Afghanistan”. I väntan på att det blir fler nya sånger ägnar jag mig åt att utveckla min kärlekshistoria med Franz Schubert, nu tillsammans med pianisten Jerry Adbo.

Ibland hyllar jag Karin Boye tillsammans med författaren Pia Garde (som skrivit flera böcker om Karin). Ett samarbete som betyder mycket för mig är det med Spinning Jennies, bland annat är flera av dem med på min CD ”Löst folk”, som släpptes i augusti 2013. En helt ny kontakt, med Karl Jonas Winqvist, har lett till en CD med hittills okända sånger av Malvina Reynolds (som släpptes i augusti 2014).

Malvina-CDn ledde till att jag gjorde en liten USA-turné i april-maj 2015 tillsammans med Anne Feeney – vi åkte runt i The Midwest – Chicago, Madison, Sheboygan, De Pere, Milwaukee, Oshkosh, Detroit, Cleveland och Saint Paul. De flesta av våra konserter ingick i ”The Joe Hill Road Show” till 100-årsminnet av Joes död. Med oss var JP Wright, Bucky Halker och Lil Rev.

I maj 2016 kom min nya CD, ”Vid kajen” – titellåten är skriven av Mats Källblad och bygger på en novell av Moa Martinson. Övriga bidrag till plattan är, förutom mina egna, Turid, Stig Dagerman, Karin Boye, Hélène Bohman-Blomqvist och Maria Lindström.

I oktober deltog jag i 80 års-minnet av de Spanienfrivilliga och jag gav en egen konsert på Universidad Juan Carlos i Madrid.

Ska man ta upp utmärkelser också? Här är några:

2015 nominerades jag till ”Traditionsbärare” på Folk- och Världsmusikgalan.

För många år sedan fick jag José Martípriset och 2017 fick jag Pablo Nerudaordern av Chiles regering.

2017 fick jag Vadim Kozin Orfeo Musica från ILGCN för ”outstanding musical contributions to LGBT culture and identity”, 2018 Jörn Svensson-priset och 2020 Svenska Vispriset.