BIOGRAFI

Jan Hammarlund föddes 1951 och visade tidigt prov på musikalisk besatthet. Han sjöng i Sveriges Radios gosskör, vid 15 års ålder blev han medlem i ABFs Öppen Teater och året därpå lärde han sig spela gitarr. 1970 sjöng han på Gärdetfesten och blev av skivbolaget Silence erbjuden att göra ett album, Befriade från skolan (februari 1972), starkt naivistisk men också strikt originell. När bandet slutar spela (1973) var mer mogen och gav prov på en viss yrvaken politisk medvetenhet.

Militärkuppen i Chile 1973 ledde till att Jan 1974 introducerade Violeta Parra i Sverige med tredje lp:n Tusentals stjärnor över Chile som gavs ut av Chilekommittén och samlade in åtskilligt med pengar för solidaritet med Chiles folk. Jan samarbetade med latinamerikanska artister som Daniel Viglietti, Isabel och Angel Parra m fl.

1975 grundade han tillsammans med Anna och Carlo Barsotti BELLA CIAO-gruppen som översatte och sjöng italienska sånger. Under slutet av 70-talet turnerade han i England och USA (bl a tillsammans med Frankie Armstrong), – och ofta i Danmark, allt från Christiania till Roskilde. Blev pionjär för HBTQ-rörelsen och var med sånger som Sexualpolitiskt snack och Ville under en rad år den enda kända homoartisten i Sverige.

Jan turnerade med tre egna cabareter, Tvärs över går’n (1985) som innehöll franska sånger med ett stänk av vemod, Mjuka tassar (1986) och Leva i Europa (tillsammans med Britt Ling och Bernt Andersson) (1987). Allt eftersom demokratin Chile började återupprättas sjöng Jan där 1988 och 1991.

Han har gjort några väl valda skådespelarinsatser, i Musikteatergruppen Oktobers Bårlärkan (1983), på Stockholms monologfestival 1993 och som vattenförsäljaren Wang i Brechts Den goda människan i Sezuan  på Spegelteatern samma år. Jan gav 2002 två utsålda konserter i Uruguay tillsammans med Daniel Viglietti och framträdde där i radio och TV.

Som politisk aktivist var han verksam bland annat i SNAIV (Stoppa nazismen aktivt ickevåld). 

2005 gav han ut sångboken Alla mina sånger. Har på senare år lagt Brecht och Schubert till sin repertoar men lanserar framför allt sina egna sånger.

Jan är ledamot i Svenska Visakademien och han har gjort flera musikdokumentärer för Sveriges Radio. De mest kända sångerna från hans 12 skivor är Jag vill leva i Europa, Ville, Valarna som sjunger, Jerusalem, och Dem som vi behöver.